Mararul utilizare si efecte benefice

mararul

Mararul efecte benefice

Mararul are toate caracteristicile pentru a fi considerat un aliment valoros. Desi are putine calorii pe suta de grame, din punct de vedere al fitonutrientilor este la fel de bogat ca alte alimente cu valori calorice mai mari (nuci, cereale etc.)

• Mararul consumat in stare proaspata este o sursa excelenta de vitamina C. Aceasta vitamina este un nutrient esential vietii, implicata in productia de glucocorticosteroizi si de anumiti neurotransmitatori.

• Mararul contine numerosi compusi chimici cunoscuti pentru proprietatile antioxidante, benefice pentru sanatate.

• Uleiul esential extras din marar este intrebuintat utilizarii terapeutice, fiind un excelent antiseptic local.

• Frunzele de marar si semintele contin multe uleiuri volatile esentiale precum d-carvone, dillapiol, DHC, eugenol, limonene, terpinene si myristicin.

• Mararul ajuta la controlul colesterolului din sange.

• Uleiul extras din semintele de marar are proprietati digestive, dezinfectante, sedative si nu in ultimul rand, ajuta la stimularea producerii laptelui la san.

• Este bogat in vitamina A si beta caroten. Vitamina A ajuta la mentinerea membranelor mucoase si a pielii, iar beta carotenul este esential pentru vedere.

• Prezenta flavonoidelor in aceasta planta aromata ajuta corpul sa se protejeze de tumori.

• Mararul este o sursa buna de minerale precum cuprul, potasiul, calciul, manganul, fierul si magneziul.

Mararul utilizare:

Frunzele și semințele mărarului au mult ulei volatil, bogat în anetol, carvonă, cu aromă puternică, specifică, cu efect pozitiv asupra respirației. Frunzele conțin cantități mici de estrogen, hormonul feminin care ajută la creșterea naturală a sânilor și mențin mâinile frumoase.

Semințele de mărar conțin ulei volatil antibacterian și sunt recomandate la afecțiuni ca aerofagie, astm (bronșic), tulburări nervoase, impotență, amenoree, anorexie, boli ale căilor urinare, boli de inimă, dureri menstruale, insomnie, balonări. În timpul alăptării, lactația este stimulată de consumul de mărar sau chimen.Dacă este consumat constant, mărarul reduce colesterolul rău.

Uleiul volatil de mărar conține calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu și sodiu, vitaminele A, B și C (toate în cantități considerabile).

Daca ti-a placut articolul nostru „Mararul utilizare si efecte benefice” nu uita sa-i faci un review

Sursa:Wiki

Citeste si:Pui cu smantana

poate te intereseaza si

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here